Laat je niet afleiden door franje

09-06-2020
52 keer bekeken {0} reacties

In deze rubriek komen de werkgevers aan het woord die al in de praktijk geoefend hebben met het objectiveren van werving en selectie. Deze keer is Martin Avans aan het woord, corporate recruiter bij De Nederlandsche Bank, zijn tip: diversiteit is in ieders belang.

"Ik kijk naar een sollicitatie als ware ik Vrouwe Justitia, zonder gevoel, bijna robotachtig", vertelt Martin. "Wat staat er op het cv en matcht dat met de functieomschrijving en dat dan in combinatie met de brief, dat maakt dat ik iemand wel of niet voordraag."

Hoe zorgt hij dan dat hij niet gaat selecteren op “onderbuikgevoel” zoals zo veel recruiters doen?

Martin: "Ik houd het feitelijk en simpel, maar vooral simpel. Dat betekent je niet laten afleiden door de franje, zoals op welke universiteit heeft iemand gezeten, is iemand cum laude afgestudeerd of heeft iemand tig publicaties op zijn of haar naam staan. Ik gebruik de overeenkomsten met iemand soms wel in een eerste gesprek om een kandidaat een beetje op z’n gemak te stellen, om op common ground te komen."

Diversiteit breed gedragen
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft diversiteit benoemd als een van de speerpunten van het beleid. Het diversiteitsbeleid wordt breed gedragen door de organisatie en een van de hoogste directeuren heeft zich opgeworpen als diversiteitsambassadeur. Wat overigens niet betekent dat alles van een leien dakje gaat. Martin: "Ik loop soms aan tegen wat ik 'impliciete weerstand' noem. Het systeem wordt dan gebruikt om tegen te werken. Zo worden bijvoorbeeld bij de gewenste kandidaten, 'tekortkomingen' 'ontwikkelpunten' genoemd en bij zogenoemde minder wenselijke kandidaten zijn 'ontwikkelpunten' ineens 'tekortkomingen'. Ik ga dan altijd het gesprek aan. Niet om te zeggen dat iemand fout zit, maar om met doorvragen helder te krijgen waar de schoen wringt."

Zijn tip aan de andere pilotdeelnemers: "Blijf benadrukken dat het in ieders belang is dat organisaties diverser worden. Er wordt je niets afgenomen als iemand geen drank en bitterballen wil voor de borrel, het kan juist een verrijking zijn als je open staat voor andere invloeden. En zorg voor draagvlak hoog in de organisatie, dan heb je veel meer speelruimte om dingen voor elkaar te krijgen."

Werkplezier
Martin: "Ik heb niet gevraagd of mensen met de pilot wilden meedoen, ik heb ze gewoon gezegd we gaan het zo en zo doen. Er zijn wel collega’s geweest die achteraf zeiden dat ze er niet tegenin durfden te gaan omdat ze bang waren voor het verwijt dat ze discrimineerden. Het feit dat ik zelf een Surinaamse man ben, heeft daar vast ook in meegespeeld. Ik ben met deze collega’s in gesprek gegaan en uiteindelijk heeft dat wel meer begrip opgeleverd."

"We zijn er nog niet, maar hebben de smaak te pakken en mensen zijn doordrongen van de meerwaarde van meer diversiteit. Daar haal ik ook mijn werkplezier vandaan, die mensen binnenhalen die de bank nodig heeft en aan de andere kant iemand kunnen helpen om een weer een stap te zetten in zijn of haar carrière."

Interview door Heidi Ripmeester.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen