Onze managers vinden het belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt

29-09-2020
331 keer bekeken 0 reacties

Werkgevers die al aan de slag zijn gegaan met het objectiveren van hun werving en selectie vertellen over hun ervaring en motivatie. Deze keer Chawa Verwer, recruiter bij de gemeente Utrecht. Haar tip: als je kunt laten zien dat het echt werkt, dan wordt men enthousiast.

Al sinds ze zich kan herinneren doet ze dat, mensen bij elkaar brengen. Sowieso in haar privéleven, maar ook in het werk dat ze doet. Chawa: “Als ik zie dat iemand iets nodig heeft, ga ik altijd gelijk bedenken met wie ik diegene in contact kan brengen. Ik word er blij van als ik iets voor mensen kan betekenen. Ik heb Bestuurskunde gestudeerd maar wilde toch liever iets directer met mensen werken, ik ben toen een opleiding voor maatschappelijk werker gaan volgen en via de schuldhulpverlening in de HR terecht gekomen.”

Vooroordelen blijken niet te kloppen

Een pilot over het objectiveren van je werving en selectie kwam op haar pad via een collega. “Het schrijven van vacatureteksten leek me wel interessant, maar omdat je ook een tweede nudge moest kiezen, was ik een beetje huiverig. Het schrijven van de vacatureteksten zijn we gewoon gaan doen en dat ging ook gelijk redelijk goed, maar het gestructureerd interviewen was lastiger en ook tijdrovender. En ik had ook wel vooroordelen over het gestructureerd interviewen, het is onnatuurlijk en voorgekauwd en saai. Maar dat bleek helemaal niet zo te zijn, je moet alle sollicitanten toch langs dezelfde lat leggen, dus waarom niet op deze manier.”

Iedereen uiteindelijk enthousiast

Chawa: “Ook de vacaturehouders, onze managers, waren in eerste instantie niet heel enthousiast. Die hebben het altijd druk en waren niet heel happig op extra werk. Maar als je ze kunt laten zien dat het echt werkt, dat je zo een eerlijker en objectievere sollicitatieprocedure krijgt, dan worden ze wel enthousiast. Ze vinden het belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt en dat we zo de beste kandidaten binnenhalen en dat het er niet om gaat dat kandidaten met een andere achtergrond een voorkeursbehandeling krijgen. Onze wethouder was trouwens van meet af aan wel heel enthousiast, zij hecht hier echt veel waarde aan en vindt dat we als organisatie een goede afspiegeling van de samenleving moeten zijn.”

Maak tijd vrij
Gevraagd naar een tip voor de andere deelnemers komt er een hele waslijst met goede suggesties.

De belangrijkste: neem echt de tijd om het goed te doen. Chawa: “Het werk als recruiter is druk, met pieken en dalen, de verleiding is dan groot om alles in een los halfuurtje te doen. De ervaring leert dat het beter is om een paar uur vrij te maken, de handleiding rustig door te lezen en de stappen te volgen. En om bij een interview echt de tijd te nemen om goede vragen en scores te bedenken ook al is dat best lastig omdat je op een veel abstracter niveau moet nadenken over het gesprek.
Ik heb inmiddels een collega die me ondersteunt met alle data en met wie ik ook af en toe kan sparren. Dat is veel leuker dan alles in je eentje te moeten doen.”

Interview door Heidi Ripmeester.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen