“Kandidaten voelen zich gelijk behandeld door de gestructureerde interviews”

16-06-2022
970 keer bekeken 0 reacties

De gemeente Utrecht wil een afspiegeling zijn van de samenleving. Daarom zijn ze voor alle functies bezig met objectieve selectie. Met positieve managers én vooral kandidaten tot gevolg.

Chawa Verwer gemeente Utrecht“Ach, ik heb zo veel ervaring met werving, een interview met een kandidaat lukt me echt zelf wel.” Soortgelijke reacties kregen de recruiters van de gemeente Utrecht te horen van de hiring managers toen gestructureerd interviewen bij de gemeente werd ingevoerd. Overigens niet als losstaand onderdeel van objectief selecteren, maar in combinatie met andere dingen, vertelt Chawa Verwer, adviseur werving en selectie. “Ook de vacatureteksten hebben we aangepast. Met het vervangen van cv en brief kwamen we niet verder, want dat leverde niet altijd goede reacties op van kandidaten. Ze vroegen zich bijvoorbeeld af waarom ze niet mochten laten zien dat ze een bepaalde achtergrond hadden.”

Iedereen een gelijke kans

Gestructureerd interviewen doet de gemeente Utrecht dus wél, als instrument om een diversere werkvloer te bewerkstelligen. “De gemeente wil een afspiegeling zijn van een steeds diversere samenleving. Tot de functies op het niveau van schaal 9 lukt dit ons al best aardig, maar daarboven, zeker vanaf schaal 12, is het lastig. Wel vindt de gemeente Utrecht het erg belangrijk om ook voor die functies iedereen een gelijke kans te bieden.” Het gestructureerd interviewen is in licht aangepaste vorm ingevoerd. Verwer: “Het kost managers en recruiters best veel voorbereidingstijd. Daarom hebben we gekozen voor enkele essentiële onderdelen van het gestructureerd interviewen. Zoals het aan iedereen stellen van vaste vragen in eenzelfde volgorde en in dezelfde tijd.”

Enthousiasme over gestructureerd interviewen

Van deze werkwijze moesten de managers, die jarenlang op eigen houtje dergelijke gesprekken inrichtten, nog wel worden overtuigd. “Dat is dan ook wel de grootste verandering voor ons als recruiters, dat we veel beter dan vroeger communiceren met de managers. Om met elkaar per vacature goede vragen te bedenken. Die samenwerking is winst.” Een toegenomen diversiteit is nog niet echt op de werkvloer terug te zien (“hoewel we wel kandidaten krijgen met een andere studieachtergrond”), maar toch is er enthousiasme over het gestructureerd interviewen. “De managers zijn positief, bijvoorbeeld omdat ze heel duidelijke bevindingen kunnen terugkoppelen naar de kandidaten. Waarom ze het wel of niet geworden zijn. Die transparantie is een voordeel. Maar zeker ook de kandidaten zijn positief, we horen terug dat ze deze werkwijze prettig vinden, dat ze zich gelijk behandeld voelen.” Overigens speelt er bij de gemeente Utrecht meer op recruitmentgebied. “Voor ons is het voor steeds meer vacatures een hele uitdaging om sowieso kandidaten te vinden in deze krappe arbeidsmarkt.”

De goede ervaringen met onder meer gestructureerd interviewen deelt Verwer graag met andere organisaties. “Vaak zien ze beren op de weg, maar je moet gewoon aan de slag gaan met objectief selecteren. Gewoon doen. Ga het maar ervaren, daarna ben je ongetwijfeld positief.”

Afbeeldingen

Cookie-instellingen